Meridianen en Qi

Meridianen

In de TCG wordt een orgaan niet gedefinieerd via zijn structuur en ligging, maar door zijn functie. Elk van de meridianen, de banen van het Qi, is verbonden met een van de organen. De functionarissen moeten elkaar voortdurend ondersteunen. Acupunctuur versterkt het Qi van een meridiaan, zodat die zijn functies ten volle kan uitvoeren en zo eventuele symptomen die zich voordoen kan wegnemen.

Qi

Qi is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie, spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Filosofische concepten die met Qi te maken hebben dateren van de vroegste opgetekende geschiedenis van het Chinese denken. Een van de belangrijke vroege personen in de Chinese mythologie is Huang Di of de Gele Keizer. Hij wordt vaak als culturele held beschouwd die veel verzamelde en op schrift stelde van wat later de TCG werd. Hoewel het Qi concept in alle Chinese filosofieën zeer belangrijk is geweest, is hun beschrijving van Qi uiteenlopend en zelfs tegenstrijdig.

Theorieën van de TCG beweren dat er natuurlijke patronen van Qi met het lichaam geassocieerd zijn, en dat Qi in kanalen, die meridianen heten, circuleert. Symptomen van diverse ziekten worden vaak gezien als een verstoring of ongebalanceerde beweging van Qi door deze meridianen of het uit balans zijn van Qi in de diverse organen. De TCG probeert deze verstoringen tegen te gaan door de stroom van Qi door het lichaam aan te passen en maakt hierbij gebruik van diverse therapeutische technieken. Voorbeelden van dergelijke technieken zijn kruidengeneeskunde, Tai Chi, Qigong, diëten, en acupunctuur dat dunne metalen naalden gebruikt die in de huid aangebracht worden om Qi om te leiden of te balanceren.

Image

Contact

China Acupuncture Clinic
Toulonselaan 122-124
3312 EW Dordrecht
078 6149911

contactpagina

Openingstijden

 Maandag  09:00 - 19:00 uur
 Dinsdag  08:30 - 16:30 uur
 Woensdag  Geopend op afspraak
 Donderdag  09:00 - 19:00 uur
 Vrijdag  08:30 - 16:30 uur
 Zaterdag  Geopend op afspraak
 Zondag  Gesloten

 

© 2018 China Acupuncture Clinic. Realisatie Rex Media

MAAK EEN AFSPRAAK

Met het openbaar vervoer zijn wij in Dordrecht eenvoudig te bereiken aangezien wij ons op ca. 5 minuten van het Centraal Station bevinden. In de omgeving is ook voldoende parkeerruimte aanwezig.