Medicinale paddestoeltherapie

Geneeskrachtige paddestoelen worden in de traditionele Chinese geneeskunde gezien als voedingsmiddel met een gezondheidsbevorderende werking.

Van oudsher staan paddestoelen bekend als geneesmiddel. Ook weten wij dat je sommige soorten kunt eten en dat andere giftig zijn. Dit heeft te maken met de stoffen die paddestoelen bevatten en hoe die inspelen op de metabole processen in ons lichaam. In het Oosten spelen paddestoelen een belangrijke rol doordat al eeuwen bekend is dat ze belangrijke voedingsstoffen bevatten, de gezondheid ondersteunen en ziekten kunnen elimineren.

Het therapeutisch effect van verschillende paddestoelen is zeer divers. Veel soorten bevatten honderden biologisch actieve stoffen, waaronder : vitaminen, mineralen, eiwitten, aminozuren, koolhydraten en nog andere specifieke stoffen die goed zijn voor de gezondheid. De belangrijkste stoffen van paddestoelen zijn koolhydraten, ook wel sacchariden of suikers genoemd. Deze vervullen belangrijke taken in het leven als energie opslag, brandstof en stofwisseling verbindingen.

De volgende paddestoelen worden toegepast bij ons.

• Agaricus bisporus (Witte champignon)
• Pleurotus streatus (Oesterzwam)
• Lentinus edodus (Shii-take)
• Agaricus blazei Murrill (Amandelpaddestoel) 
• Grifola frondosa (Maitake)
• Trametes versicolor Pilat (Kawaratake)
• Ganoderma lucidum (Reishi)
• Cordyceps spp. (m.n. Cordyceps sinensis)
• Grifola umbellata Pilat (Zhu ling)
• Shizophyllum commune (Waaiertje)

Immuunsysteem

Beta-glucanen ( meervoudige suikers - polysacchariden - ) zijn stoffen uit paddestoelen, die in staat zijn het immuunsysteem te stimuleren waardoor het verloop van infectieziekten, kanker en auto-immuunziekten beïnvloed kan worden. Omdat iedere paddestoel zijn eigen unieke combinaties en specifieke stoffen herbergt, activeert iedere paddestoel het afweersysteem ook op zijn eigen unieke manier. De traditionele Chinese geneeskunde maakte enkele duizenden jaren geleden van deze immunomodulerende eigenschappen al gebruik bij het voorkomen en genezen van ziekten.

Met name de -glucanen en glucaan-eiwit verbindingen zijn unieke polysacchariden, een van de belangrijkste bouwstenen van de voedingsvezels uit paddestoelen. De meest actieve polysaccharides blijken de beta-D-glucanen te zijn met daaraan gekoppeld een eiwit beta-D glucanen complex. Beide stoffen komen vrij algemeen voor bij schimmels (Fungi), waartoe de paddestoel behoort, en stimuleren het immuunsysteem. In Japan en China zijn deze uitgebreid getest op hun bruikbaarheid bij de behandeling van diverse typen kanker en als begeleidende therapie naast chemo-of radiotherapie. Ook verhogen ze de kwaliteit van het leven bij kankerpatiënten.

Hart-en vaatziekten

Een te hoog cholesterolgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren bij hart-en vaatziekten. Het hoge gehalte aan voedingsvezels, sterolen, eiwitten en mineralen en een laag vetgehalte draagt bij tot het terugdringen van het cholesterolgehalte. Paddestoelen zijn daarom uitermate geschikt in een dieet ter verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. De resultaten bij onderzoek van dierproeven met ratten die met toevoeging van gedroogde oesterzwam werden behandeld vertoonden bij alle ratten een lager cholesterolgehalte.

Diabetes

Op basis van experimenten bestaat het vermoeden dat paddestoelen stoffen bevatten die mogelijk kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van diabetes. Uit de Cordyseps sinensis is een polysaccharide geïsoleerd dat het bloedsuikerniveau snel verlaagt na intraveneuze injectie.

Talloze dierstudies hebben uitgewezen dat Cordyceps sinensis helpt bij het tegengaan van hyperglycemie (door diabetes type 1 of 2) en zorgt voor verbetering van de (perifere) insulinegevoeligheid. Het zijn vermoedelijk met name de beta-glucanen in Cordyceps sinensis die de bloedglucosespiegel verlagen. Mogelijke verklaringen voor de hypoglycemische activiteit van Cordyceps zijn: verbetering van de insuline-afgifte door de pancreas en/of remming van de insuline-afbraak; vermindering van oxidatieve stress; verhoging van glucoseregulerende enzymen in de lever (glucokinase, hexokinase); bevordering van een geleidelijke opname van glucose uit het maagdarmkanaal.

Lever-en nierenaandoeningen

Cordyseps wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde onder meer ingezet om de `Nier-en Long` meridiaan te versterken en geclassificeerd als een tonicum dat het Yin voedt (structuur) en het Yang versterkt (functie). Diverse dierstudies en experimentele in-vitro hebben aangetoond dat extracten van paddestoelen beschermende effecten hebben op lever-en nieraandoeningen. Het zou de leverfunctie stimuleren, het afweersysteem ondersteunen en een remmend effect hebben op degene ratieve veranderingen in de lever.

Antioxidanten

Veel bioactieve stoffen ( bv vitaminen en mineralen ) schijnen gezondheidsbevorderend te zijn. Sommigen van deze stoffen kunnen de werking van antioxidanten hebben, waarmee ze het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen komen in het lichaam vrij als gevolg van allerlei stofwisselingsprocessen, waarna ze schade kunnen aanbrengen aan een cel en een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces. In ten minsten 50 paddestoelsoorten zijn een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten aangetroffen.

Naast de antioxidantwerking kennen bioactieve stoffen nog vele andere functies/ activiteiten. Zo kunnen ze o.a. ook helpen het immuunsysteem te versterken, botten sterk te houden en het cholesterolgehalte te verlagen.

Contact

China Acupuncture Clinic
Toulonselaan 122-124
3312 EW Dordrecht
078 6149911

contactpagina

Openingstijden

 Maandag  09:00 - 19:00 uur
 Dinsdag  08:30 - 16:30 uur
 Woensdag  Geopend op afspraak
 Donderdag  09:00 - 19:00 uur
 Vrijdag  08:30 - 16:30 uur
 Zaterdag  Geopend op afspraak
 Zondag  Gesloten

 

© 2018 China Acupuncture Clinic. Realisatie Rex Media

MAAK EEN AFSPRAAK

Met het openbaar vervoer zijn wij in Dordrecht eenvoudig te bereiken aangezien wij ons op ca. 5 minuten van het Centraal Station bevinden. In de omgeving is ook voldoende parkeerruimte aanwezig.